KIK Productions

artiesten

Sven Ratzke

Biografie

Over Sven Ratzke

Sven Ratzke (1977) is een Duits-Nederlandse zanger en entertainer die internationaal toert met zijn onemanshows. Ratzke woont in Berlijn en Amsterdam.


mannelijke diva

Zijn stijl is een wilde mix van cabaret, vaudeville en jazzy chansons. Ratzke improviseert veel en kan op het ene moment een melancholisch chanson zingen en op het volgende een hilarische conference ten beste geven. Zijn shows ademen de sfeer van een Berlijnse nachtclub; ze zijn beïnvloed door de jaren twintig van de vorige eeuw. Op de bühne is Ratzke een bijzondere verschijning: energiek en vaak gekleed in extravagante kostuums. Hij is ad rem. De pers heeft hem geprobeerd te beschrijven: 'een mannelijke diva' en 'enfant terrible'. Het Parool schreef: 'Als Eddie Izzard en David Bowie een liefdesbaby zouden hebben, zou deze Sven Ratzke heten'.


Fassbinder en Kurt Weill

Hij begint zijn carrière op het theaterfestival Boulevard in 1997 met liederen van Fassbinder en Kurt Weill. In 2003 breekt hij definitief door in het vermaarde Bar jeder Vernunft in Berlijn. Ratzke maakt soloprogramma's, werkt samen met gerenommeerde (inter)nationale artiesten als Hildegard Knef, Claron McFadden en Ellen ten Damme en wordt regelmatig gecast voor diverse theaterprogramma's en musicals. Hij treedt op in Duitsland, Nederland, Engeland, Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk, Mexico, Australië en de Verenigde Staten.


voorstellingen: Homme Fatale, FOR ONE NIGHT ONLY en It's Wunderbar

Ratzke heeft diverse (solo)voorstellingen gemaakt, waaronder Gigolo's & Germans (2006-2009), dEBUT (2009-2011), NachtSpiele (2011-2013), DIVA DIVA'S (2013-2014), STARMAN (2015-2017), Homme FataleFOR ONE NIGHT ONLY (2017-2019) en It's Wunderbar (2018 -2019). Niemand minder dan wijlen couturier Frans Molenaar maakte de kostuums voor DIVA DIVA'S. Tijdens deze voorstellingen wordt hij muzikaal begeleid door onder anderen pianist Christian Pabst. In Homme Fatale en It's Wunderbar daarnaast ook door Florian Friedrich op bas en Haye Jellema op drums. 


met Claron McFadden en Ellen ten Damme

In 2012 zet Ratzke zijn interpretatie van de Dreigroschenoper van Brecht/Weill neer met de Amerikaanse sopraan Claron McFadden en verschillende muzikanten, waaronder Fay Lovsky. De samenwerking levert behalve een mooie voorstelling ook een fantastische cd op met de titel Groschenblues, internationaal uitgebracht door Challenge Records. Met Ellen ten Damme maakt hij in 2012-2013 voor festival De Parade en enkele Nederlandse theaters de duoshow On the Rocks. Ze spelen het programma ook in Tipi am Kanzleramt in Berlijn. In mei 2019 gaat hij nogmaals op pad met Claron McFadden om een paar keer Groschenblues te spelen. 


Hedwig and the Angry Inch

In 2013 en 2014 speelt Ratzke de hoofdrol in de New Yorkse cult-punkmusical Hedwig and the Angry Inch. Hij is de transseksuele punkdiva Hedwig. Ratzke wordt voor deze rol gevraagd, mede op initiatief van de schrijver van de musical John Cameron Mitchell. De voorstelling start in het Admiralspalast in Berlijn en is in Nederland in Utrecht, Amsterdam en Eindhoven te zien.


Late Night Shows

Vanaf 2010 presenteert Ratzke zijn Late Night Shows op diverse plekken in Nederland met wisselende gasten uit de theaterwereld. In 2017, 2018 en 2019 speelt hij een serie RATZKE HEEFT LATE GASTEN in de Stadsschouwburg Utrecht. 


gastprogramma's

In de musical Cabaret (2008 en 2009) speelt hij een hoofdrol. In 2009 maakt hij voor festival De Parade de Duits-Nederlandse show Wir haben Sexappeal, onder begeleiding van de Konrad Koselleck Big Band.


buitenland

In New York treedt hij elk jaar op in het beroemde Joe's Pub, waar ook artiesten als Rufus Wainwright, Adèle en Lou Reed te zien zijn. Op het Edinburgh Festival begint Ratzke met zijn Late Night Shows in 2008. Hij ontvangt gasten als John Cleese en Julie Christie. Op dit festival ontvangt hij in 2016 meerdere vijfsterrenrecensies naar aanleiding van zijn show STARMAN. Zijn programma wordt tevens uitgeroepen tot één van de twaalf beste shows van de editie 2016. Ook het Adelaide Festival in Australië ziet hem graag komen. In Australië wordt hij, naar aanleiding van STARMAN, in 2017 genomineerd voor de prestigieuze Helpmann Awards. Voor dezelfde voorstelling ontvangt hij in 2017 in Duitsland eveneens - voor de tweede keer, hetgeen erg uitzonderlijk is - Der Knurrhahn, een kleinkunstprijs van de stad Wilhelmshaven. Vanaf najaar 2017 presenteert Sven zijn eerste Duitse televisieshow RATZKES RENDEZVOUS.       


Duits-Nederlandse Nacht

Van 2010 tot 2014 organiseert en presenteert hij jaarlijks op 5 mei de Duits-Nederlandse Nacht in het Bimhuis in Amsterdam. Bekende artiesten uit beide landen treden samen op om het bevrijdingsfeest te vieren. Zo zijn onder meer Nina Hagen, Hanna Schygulla, Romy Haag, Theo Maassen en Ellen ten Damme zijn gasten geweest.


discografie

Ratzke heeft verschillende live cd's uitgebracht en een Kurt Weill-cd Groschenblues. Voor zijn cd Songs in a Cabaret worden speciaal voor hem songs en chansons geschreven door uitsluitend vrouwen, waaronder Mathilde Santing, Fay Lovsky, Rachelle Garniez en de Berlijnse undergroundartiest Cora Frost. Voor de cd leveren ook musici als Eric Vloeimans en Tuur Florizoone bijdragen.

2018 HOMME FATALE 
2015 STARMAN
2014 DIVA DIVA'S EP
2013 Songs in a Cabaret (Challenge Records)
2012 Groschenblues (Challenge Records)
2011 Macht Musik at the Bimhuis
2009 Live in Weimar/Amsterdam
2007 Live
2004 Freakboy
2000 Lieder von Huren und armen Mädchen


prijzen en nominaties

2017 Der Knurrhahn voor STARMAN 
2017 nominatie Australische Helpmann Award, in de categorie Best Cabaret Performer 
2014 Der Wilhelmshavener Knurrhahn, een kleinkunstprijs van de stad Wilhelmshaven
2009 St. Ingberter Pfanne, een van de belangrijkste onderscheidingen in de Duitstalige kleinkunst