KIK Productions

artiesten

Dorona Alberti

Biografie

Over Dorona Alberti

genre

Wat voor stijl zing je, is de moeilijkste vraag die je aan Dorona Alberti (1975) kunt stellen. Niet omdat het een lastige is, maar omdat het antwoord niet eenduidig is. Dorona zingt namelijk alles. Alles wat ze mooi vindt. En dat is nu eenmaal niet één stijl. Het is wel een bepaald soort. Het is Dorona-muziek; met soul, met een randje en met emotionele diepgang... Of zoals ze het zelf omschrijft: 'Muziek met oempf!’. Ze heeft een dijk van een stem, die zowel verleidelijk als gevaarlijk is. Dorona's motto: geen regels, geen hokjes, geen grenzen.


KMFDM

Vanaf haar veertiende vliegt Dorona geregeld naar de Verenigde Staten en Duitsland om er te werken met de industrial metal-pioniers van KMFDM. Ze is als zangeres te horen op zeven cd's van de groep. Vanaf 1989 verkent ze de wereld van het theater. In theorie aan de Universiteit van Amsterdam en in praktijk aan de theaterafdeling van het Conservatorium van Antwerpen, bij actrice en regisseur Dora van der Groen. Ze studeert lichte muziek op het Rotterdams Conservatorium en rondt in 2004 de Rockacademie Tilburg af met het volledig door haarzelf geproduceerde muziektheaterconcert Mental Striptease.


Gare du Nord

In 2006 nodigt Ferdi Lancee Dorona uit om een bijdrage te leveren aan de cd Sex ’n' Jazz van zijn band Gare du Nord, de bekendste lounge jazzband van Nederland, met optredens in binnen- en buitenland. Ze is te horen op 11 van de 13 tracks van dit dubbelplatina album. De samenwerking bevalt van beide kanten: Dorona is inmiddels al jarenlang de frontvrouw van de band. Na Sex ’n' Jazz (de best verkochte Nederlandse jazzcd ooit) volgen meerdere, succesvolle albums.


The Music of James Bond

In 2018-2019 is Dorona te zien in de theaters met Käsebrot, een programma vol Sehnsucht en liefde. En ditmaal niet met Gare du Nord, maar met de twee topmuzikanten Charly Zastrau (piano) en Jonas Pap (cello). De Volkskrant omschrijft Dorona als een ‘charismatische bom met een dijk van een stem, loepzuivere uithalen [en] elastische danspassen’. Jazz-zine voegt toe: ‘Van iedere song werd een mini-opera gemaakt, een verhaal… muziek van hoog niveau, theater pur sang en ongekend speelplezier. Een absolute aanrader’.
In seizoen 2019-2020 presenteert Dana een theaterprogramma ter ere van de 25e Bond-film: The Music of James Bond. Dat doet ze in een versie met haar ensemble en in een versie met Tim Akkerman (voormalig zanger Di-rect) en het onvolprezen Metropole Orkest. Omwille van corona wordt een aantal concerten geannuleerd. Deze voorstellingen zijn een seizoen verplaatst, dus worden gespeeld vanaf september 2021; zowel The Intimate Sessons als de versie met het MO.