KIK Productions

artiesten

Jan Beuving

Biografie

Over Jan Beuving

Jan Beuving (1982) voltooide, na zijn middelbareschooltijd, een bachelor wiskunde en een master wetenschapsgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Daarna ging hij studeren aan de Koningstheateracademie in Den Bosch, waar hij eind 2010 afstudeerde als liedtekstschrijver. Zijn afstuderen bestond uit een avond waarop artiesten uit de cabaretwereld (o.a. Angela Groothuizen, Maarten van Roozendaal, Louise Korthals, André Manuel) een liedtekst van zijn hand zongen.


tekstschrijver en columnist

Sinds zijn afstuderen is hij gevestigd als zelfstandig tekstschrijver. Van 2016-2018 toert hij met zijn nieuwe programma Raaklijn. Hij is wekelijks te zien als columnist in het programma Studio Voetbal.


Annie M.G. Schmidtprijs

Hij won de Annie M.G. Schmidtprijs 2012. Hij schreef liedjes over rekenen en taal voor Het Klokhuis. Liedteksten voor theaterprogramma’s van Angela Groothuizen en Karin Bloemen. Werd genomineerd voor een Musical Award voor de liedteksten van Willem Ruis, de show van zijn leven. Daarnaast schrijft hij als de tijd het toelaat een korte blog over sport (www.kortoversport.nl).

In 2013 haalde hij de finale van het Leids Cabaret Festival. De jury zei: ‘Daar staat een bètaman in de alfawereld van het theater. De jury ervaart zijn insteek als verfrissend. […] Zijn liedjes zijn opgebouwd uit complexe rijmschema’s. Ze doen ouderwets degelijk aan, maar in de goede betekenis van het woord. Deze wiskundige blijkt over een fijnzinnige poëtische geest te beschikken waarmee hij de zaal moeiteloos op zijn hand krijgt. […] Hij straalt de natuurlijke autoriteit uit van mensen die samenvallen met wie ze zijn.’

In 2014 en 2015 speelde hij Reken maar nergens op samen met Daan van Eijk. In 2016 werden zij genomineerd voor de Annie M.G. Schmidtprijs, voor het lied Meisje uit deze voorstelling.


Stijgend Applaus Stipendium

Jan ontving het Stijgend Applaus Stipendium 2016 om zijn programma Raaklijn te ontwikkelen. De Stichting Blijvend Applaus kent het stipendium jaarlijks toe aan twee jonge veelbelovende podiumkunstenaars op het gebied van cabaret en kleinkunst.


nominatie Neerlands Hoop 2017

De VSCD-Cabaretjury nomineert Jan vervolgens voor de Neerlands Hoop 2017, naar aanleiding van zijn programma Raaklijn. Aldus de jury: ‘Door gebruik te maken van zijn achtergrond als wiskundige deelt Jan Beuving een originele kijk op onze verdeelde samenleving. Hij is de raaklijn die langs twee uiteenlopende werelden scheert: zijn kunstenaarsvrienden aan de ene en zijn voetbalvrienden aan de andere kant. Beuving imponeert met intelligente observaties en fijnzinnige liedjes, die mooi worden begeleid door pianist Tom Dicke. Hij maakt als performer een sterke ontwikkeling door.'

© website Jan Beuving