KIK Productions

artiesten

Julika Marijn

Biografie

Over Julika Marijn

Julika Marijn studeerde in 1998 af aan de Kleinkunstacademie in Amsterdam. In 1998 en 1999 speelde ze in Onderweg naar Morgen. Sinds 2003 schrijft en speelt ze haar eigen theaterproducties.


Etty Hillesum

In 2003 debuteerde ze met de door haar geschreven solovoorstelling In duizend zoete armen, geïnspireerd op de oorlogsdagboeken van Etty Hillesum. Ze speelde deze voorstelling in de voormalige woning van Etty Hillesum aan de Gabriël Metsustraat in Amsterdam, waar zij voor de gelegenheid een huiskamertheater realiseerde. Vervolgens werd ze geprogrammeerd in de serie Nieuwe Theatermakers. De voorstelling was pakweg 200 keer in Nederland, België, Israël en Singapore te zien.

Ze speelde Etty Hillesum in 2006 ook in de voorstelling La Figure Humaine van het Nederlands Kamerkoor en - in het kader van het Etty Hillesum-jaar in 2014 - eveneens in het soloprogramma Denkend Hart.

In 2014 maakte ze daarnaast ook Die Weise von Liebe und Tod over Etty Hillesum, tezamen met mezzosopraan Christianne Stotijn en het Amsterdam Ensemble. In hetzelfde jaar verscheen bovendien haar eerste boek Altijd Etty (uitgeverij Ten Have), dat in samenwerking met hoogleraar humanistiek Ton Jorna tot stand komt, over Etty Hillesum als hedendaagse inspiratiebron.


solovoorstellingen

Ze schreef en speelde de muzikale monoloog De Hoer en de Heilige van 2006 tot en met 2008. Met haar derde muziektheatersolovoorstelling Tegenover Lady Di (2009-2011) sleepte ze twee publieksprijzen in de wacht.


Etty Hillesum - Dat onverwoestbare in mij

Van 2017 tot en met 2020 reist ze langs de Nederlandse theaters met haar solo Uit Verdriet Geboren, een zoektocht naar Helene Kröller-Müller, de powervrouw avant la lettre die als een van de eersten op grote schaal werk kocht van Vincent van Gogh, Piet Mondriaan en Bart van der Leck. In voor jaar 2020 en voorjaar 2021 speelt ze daarnaast ook Etty Hillesum - Dat onverwoestbare in mij. Vijfenzeventig jaar na de Tweede Wereldoorlog is het gedachtegoed van Etty Hillesum (1914-1943) nog altijd actueel. Haar indrukwekkende dagboeken en brieven -genadeloos eerlijk, poëtisch en vol zelfspot-  spreken wereldwijd tot de verbeelding. De voorstellingen in voorjaar 2020 die omwille van corona zijn geannuleerd, worden in voorjaar 2021 alsnog gespeeld. 


samenwerkingen

Ze was de minnares van Napoleon in de voorstelling Napoleon op Sint-Helena in 2012 (spel en klassieke zang). Huub Stapel vertolkte de rol van Napoleon. Ook toerde ze met de De Vagina Monologen (2013-2014) door het land.

Ze speelde talloze (gast)rollen in televisieseries en sprak verschillende luisterboeken in. Ze was presentatrice van Kinno en Julika op Kindernet (2000), van diverse AT5-programma's in de periode 2004-2007, van Walhalla; op zoek naar spiritualiteit in Gelderland op TV Gelderland (2008) en van Happinez (2015-2016). Als freelance actrice is ze verbonden aan Theatergroep Plezant. Ze is bovendien werkzaam als sprekerscoach (onder meer TEDx) bij Great Communicators.


media

De pers over In duizend zoete armen:
Het Parool: 'De levenslust verliet Etty Hillesum niet, ook al waren de omstandigheden schrijnend. Dat laat Marijn mooi zien in haar voorstelling...Julika Marijn speelt Etty en Julia zeer overtuigend: afwisselend gedragen, licht, lyrisch, nuchter.' 
Leeuwarder Courant: 'Het is een prachtig geschreven en gespeelde voorstelling die meer waard is dan tien bevrijdingsfestivals...'

Over Julika in De Hoer en de heilige schreef: 
De Stentor: 'Julika Marijn is een talentvolle actrice die in de Hoer en de Heilige veel facetten van haar kunnen laat zien. Ze heeft het talent ons al deze verschillende emoties en facetten van het leven geloofwaardig uit te drukken en beschikt over een uitstekende zangstem waarmee ze met zowel introverte als zeer extraverte liedteksten indruk maakt.' 
Theatercentraal: 'Na haar eerste solovoorstelling In duizend zoete armen laat Julika Marijn nu weer zien een pakkende voorstelling neer te kunnen zetten. Haar energieke spel raakt gevoelige snaren.'

En over Julika in Tegenover Lady Di: 
Het Parool: 'Ze beschikt bovendien – perfect timbre en accent – over een fantastische Diana. Ze verwoordt Diana’s wanhoop in hartstochtelijke Nederlandse stukjes Shakespeare. Ze doet en passant een Amerikaanse verslaggeefster en een BBC-nieuwslezeres. En dan zingt ze ook nog, helder en zuiver.'

© website Julika Marijn