KIK Productions

artiesten

Julika Marijn

Biografie

Over Julika Marijn

Julika Marijn studeerde in 1998 af aan de Kleinkunstacademie in Amsterdam. In 1998 en 1999 speelde ze in Onderweg naar Morgen. Sinds 2003 schrijft en speelt ze haar eigen theaterproducties.


Etty Hillesum

Het werk van Etty is een blijvende inspiratiebron voor Julika. Haar indrukwekkende dagboeken en brieven -genadeloos eerlijk, poëtisch en vol zelfspot- spreken wereldwijd tot de verbeelding. Ter gelegenheid van 75 jaar Vrijheid in 2020 maakte Julika de voorstelling Dat onverwoestbare in mij, in regie van Diederik van Vleuten. In 2020 was ze ook te zien als Etty in de NPO-documentaire Etty Hillesum, schrijfster in oorlogstijd.

In 2003 speelde Julika haar eerste project rond Etty, de door Julika geschreven solovoorstelling In duizend zoete armen. Ze speelde dit toneelstuk in de voormalige woning van Etty Hillesum aan de Gabriël Metsustraat in Amsterdam, waar zij voor deze gelegenheid een huiskamertheater realiseerde. De voorstelling was pakweg 200 keer in Nederland, België, Israël en Singapore te zien. Tevens werd ze geprogrammeerd in de serie Nieuwe Theatermakers.

Ze speelde Etty Hillesum in 2006 nog eens in de voorstelling La Figure Humaine van het Nederlands Kamerkoor, en - in het kader van het Etty Hillesum-jaar in 2014 - eveneens in het soloprogramma Denkend Hart.

In 2014 maakte ze ook Die Weise von Liebe und Tod over Etty Hillesum, tezamen met mezzosopraan Christianne Stotijn en het Amsterdam Ensemble. In hetzelfde jaar verscheen bovendien haar eerste boek Altijd Etty (uitgeverij Ten Have) over Etty Hillesum als hedendaagse inspiratiebron, in samenwerking met hoogleraar humanistiek Ton Jorna.


solovoorstellingen

Van 2017 tot en met 2020 reisde ze langs de Nederlandse theaters met haar solo Uit Verdriet Geboren, een zoektocht naar Helene Kröller-Müller, de powervrouw avant la lettre die als een van de eersten op grote schaal werk kocht van Vincent van Gogh, Piet Mondriaan en Bart van der Leck. Diederik van Vleuten deed de eindregie. Daarvóór nog speelde ze de muzikale monoloog De Hoer en de Heilige (2006 - 2008). Met haar muziektheatervoorstelling Tegenover Lady Di (2009-2011) sleepte ze twee publieksprijzen in de wacht.


Buiten de lijnen,het mysterie Mondriaan / Etty Hillesum - Dat onverwoestbare in mij 

Van 2022 tot en met 2024 is In de schaduw van Rembrandt over Geertje Dircx, Rembrandts tweede vrouw, van Julika's hand te zien. Geertje was jarenlang Rembrandts minnares en voedde zijn zoon Titus op. Ze zag zijn meesterwerken, waaronder De Nachtwacht, ontstaan en stond zelf ook model voor de grote schilder. Totdat Hendrickje Stoffels ten tonele verscheen. In seizoen 2024-2025 reist ze samen met pianist Rembrandt Frerichs langs de theaters met de voorstelling Buiten de lijnen, het mysterie Mondriaan over de grote schilder Piet Mondriaan. In april en mei 2025 speelt ze ook Etty Hillesum - Dat onverwoestbare in mij.  


samenwerkingen

Buiten de lijnen, het mysterie Mondriaan maakte Julika voor Flint in Amersfoort ter gelegenheid van 150 jaar Mondriaan. Deze muziektheatervoorstelling speelde ze samen met pianist en componist Rembrandt Frehrichs.

In 2012 was ze de minnares van Napoleon in de voorstelling Napoleon op Sint-Helena (spel en klassieke zang). Huub Stapel vertolkte de rol van Napoleon. Ook toerde ze met De Vagina Monologen (2013-2014) door het land.

Ze speelde talloze (gast)rollen in televisieseries en sprak verschillende luisterboeken in. Ze was presentatrice van Kinno en Julika op Kindernet (2000), en van diverse AT5-programma's (2004-2007) en Walhalla; op zoek naar spiritualiteit in Gelderland van Omroep Gelderland (tv, 2008).


 

© website Julika Marijn