KIK Productions

artiesten

Jan Beuving

Biografie

Over Jan Beuving

Jan Beuving (1982) voltooide, na zijn middelbareschooltijd, een bachelor wiskunde en een master wetenschapsgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Daarna ging hij studeren aan de Koningstheateracademie in Den Bosch, waar hij eind 2010 afstudeerde als liedtekstschrijver. Zijn afstuderen bestond uit een avond waarop artiesten uit de cabaretwereld (o.a. Angela Groothuizen, Maarten van Roozendaal, Louise Korthals, André Manuel) een liedtekst van zijn hand zongen.


tekstschrijver, columnist en cabaretier

Sinds zijn afstuderen is hij gevestigd als zelfstandig tekstschrijver. Van 2016-2018 toert hij met zijn programma Raaklijn. Hij was wekelijks te zien als columnist in het programma Studio Voetbal. Van 2018 tot en met 2020 trekt hij langs de theaters met zijn tweede solo Rotatie.


duoprogramma's met Patrick Nederkoorn

In 2018 en 2019 maakt hij samen met Patrick Nederkoorn een programma over de belastingen: LEUKER KUNNEN WE HET NIET MAKEN. Voor het jaar 2020 maken de twee De Andere Oudejaars, waarin ze 2020 aan de beademing leggen en met grappen, verhalen en liederen het jaar duiden.


Annie M.G. Schmidtprijs

Hij won de Annie M.G. Schmidtprijs 2012 voor het door hem geschreven lied Vinkeveen, uitgevoerd door Angela Groothuizen en Nico Brandsen. Hij schreef liedjes over rekenen en taal voor Het Klokhuis. Liedteksten voor theaterprogramma’s van Angela Groothuizen en Karin Bloemen. Werd genomineerd voor een Musical Award voor de liedteksten van Willem Ruis, de show van zijn leven. Daarnaast schrijft hij als de tijd het toelaat een korte blog over sport (www.kortoversport.nl).

In 2013 haalde hij de finale van het Leids Cabaret Festival. De jury zei: ‘Daar staat een bètaman in de alfawereld van het theater. De jury ervaart zijn insteek als verfrissend. […] Zijn liedjes zijn opgebouwd uit complexe rijmschema’s. Ze doen ouderwets degelijk aan, maar in de goede betekenis van het woord. Deze wiskundige blijkt over een fijnzinnige poëtische geest te beschikken waarmee hij de zaal moeiteloos op zijn hand krijgt. […] Hij straalt de natuurlijke autoriteit uit van mensen die samenvallen met wie ze zijn.’

In 2014 en 2015 speelde hij Reken maar nergens op samen met Daan van Eijk. In 2016 werden zij genomineerd voor de Annie M.G. Schmidtprijs, voor het lied Meisje uit deze voorstelling. In 2019 ontvingen Jan (tekst), Patrick Nederkoorn (uitvoering) en Tom (muziek) de Annie M.G. Schmidtprijs 2018 voor het lied Die geur uit LEUKER KUNNEN WE HET NIET MAKEN


Stijgend Applaus Stipendium

Jan ontving het Stijgend Applaus Stipendium 2016 om zijn programma Raaklijn te ontwikkelen. De Stichting Blijvend Applaus kent het stipendium jaarlijks toe aan twee jonge veelbelovende podiumkunstenaars op het gebied van cabaret en kleinkunst.


Neerlands Hoop 2017

De VSCD-Cabaretjury kent Jan de Neerlands Hoop 2017 toe, naar aanleiding van zijn programma Raaklijn. Aldus de jury: 'Door zijn achtergrond als wiskundige in te zetten biedt Jan Beuving in Raaklijn een uniek perspectief. Beuving integreert de meest complexe wiskundige theorieën met veel inzicht maar ook humor in zijn voorstelling. Daarnaast zet Beuving ook een lijn uit over zijn amateurvoetbalelftal en de vele PVV-stemmers die hij onder zijn teamgenoten heeft. Hij zet zichzelf neer als de raaklijn die langs twee uiteenlopende werelden scheert, wat leidt tot een frisse kijk op onze verdeelde samenleving. Muzikaal is het hoogstaand, dankzij de pianobegeleiding van Tom Dicke en Beuvings teksten, die met mathematische precisie in elkaar zijn gezet.'

© website Jan Beuving