KIK Productions

voorstellingen

Een fado voor mijn vader

Persinformatie

Een fado voor mijn vader © Trees Neijndorff
  • Antonio Lameirinhas
  • Juan Pablo Dobal
  • Daniel de Moraes
  • Udo Demandt
In wisselende samenstelling:
Antonio Lameirinhas: bas en zang
Juan Pablo Dobal: piano en zang
Daniel de Moraes: gitaar en zang
Udo Demandt: drums/percussie
theaterconcert 2016-2017

Een fado voor mijn vader

In alle eenvoud vertelt en bezingt Lameirinhas in dit concert zijn levensloop, waarin zijn familiegeschiedenis en zijn muzikale geschiedenis onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

Als kind moest Fernando, samen met broer Toni en de rest van zijn familie het thuisland Portugal ontvluchten vanwege het dictatoriale regime van Antonio de Oliveira Salazar en zo kwamen zij, met een grote golf van migranten, via België, in Nederland terecht.
Als jongeman werd Fernando’s verleden beheerst door de verscheurdheid als migrant en het vroege overlijden van zijn vader. Maar naarmate de jaren verstreken en zijn muzikale carrière zich ontplooide is zijn leven als één lange, mooie compositie uitgetekend.
Zo hebben niet één, maar twee culturen hem gevormd. En ondanks zijn saudade, de Portugese term die zoiets betekent als heimwee, werkte het niet vastgeklonken zitten aan één traditie toch ook heel bevrijdend voor hem.

Gedurende deze avond leert u Fernando écht kennen. Met zijn ongekende kwaliteiten als componist, tekstschrijver, zanger en gitarist zal deze prachtige muzikale avond en spijtbetuiging aan zijn vader voorgoed in uw geheugen gegrift staan!

Fernando Lameirinhas (Porto, 1944) is een van de iconen van de wereldmuziek in Nederland. Hij werkte in zijn al lange carrière samen met Paul de Leeuw, Bløf, Trijntje Oosterhuis, Frank Boeijen, Jacqueline Govaert en vele anderen. Hij laat zijn publiek voelen dat Portugese muziek meer is dan alleen fado. In zijn composities komen diverse invloeden uit verschillende werelddelen en culturen samen. Lameirinhas gaat samenwerkingsverbanden aan met allerlei soorten artiesten en hij maakt veelvuldig gebruik van poëzie in zijn werk. Hij verbindt niet alleen klanken maar ook mensen met elkaar. Vanwege zijn betekenis en inzet voor de samenleving is hij daarom begin 2015 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

NB. De voorstelling wordt in wisselende formaties gespeeld.
Check s.v.p. de website van het theater voor de juiste samenstelling!  

lameirinhas.net