KIK Productions

artiesten

Martijn Crins

Biografie

Over Martijn Crins

Leveroy

Martijn Crins (1984) wordt geboren in Leveroy, Limburg. Een duizend koppen tellend dorp tegen de Brabantse en Belgische grens. Kunst en cultuur zijn er in geen velden of wegen te bekennen, voetbalkantines en cafés zijn er de toevluchtsoorden. Eigenhandig moet hij zich een weg banen naar de beschaving.


cabaret

Via de met pijn en moeite voltooide mavo wordt hij aangenomen op de Academie voor Drama in Eindhoven. Hier wordt het podiumbeest in hem ontketend en ook weer enigszins afgericht. Het is op deze school dat hij docent en zijn latere regisseur Martijn Bouwman leert kennen. Deze ziet, als regisseur van onder anderen Theo Maassen en Ronald Goedemondt, het talent in hem en moedigt hem aan om cabaret te maken.


Cameretten Festival

Amper afgestudeerd en na twee keer met regisseur Bouwman in een repetitielokaal te hebben gezeten, wint Crins in 2009 uit het niets de Jury- en Publieksprijs op het Cameretten Festival.
Men is lovend: 'Overdonderende ontregelaar' (de Volkskrant), 'Hij heeft bravoure, hij provoceert en daagt uit' (Trouw) en: 'In zijn cabaretstijl klinken echo's van Wim Helsen, Theo Maassen en Hans Teeuwen' (NRC). 

De winst komt te vroeg voor Crins. Hij heeft nog geen ervaring, de vuile meters zijn nog niet gemaakt, er is nog werk aan de winkel. Een flinke zoektocht volgt. Hij speelt voor verschillende theatergezelschappen, en op vrijwel alle theaterfestivals in Nederland en België. Zo speelde hij bijvoorbeeld de hoofdrol in de toneelbewerking van De Helaasheid der Dingen en op festivals als Oerol, De Parade, Festival Boulevard, Festival Aan Zee Oostende, Over 't IJ festival.

Ook speelde Crins in diverse films en tv-series, zoals Flikken Maastricht, Masterclass en Gluckauf. De laatste film won een Gouden Kalf.


multi-talent

De zoektocht duurde voort. Muziek (de band Fake Billy & the False Prophets), schilderen en presenteren deed hij ook graag. Hij werd ook columnist voor dagblad De Limburger.


Hè Fijn 

Na een onnavolgbare route, een zoektocht vol angsten, avonturen en verdwalingen, is hij eindelijk weer terug bij zijn grote liefde: cabaret. In Mesthoop gaat Martijn Crins op zoek in de drek. Want daar is het te doen. Hij speelt dit programma van 2022 tot en met 2024. In 2024-2025 gaat hij op pad met Hè Fijn, waarin hij de strijd aangaat met zijn driften. Een ode aan de ploeterende mens. 


dubbelprogramma

Van 2021 tot en met 2023 speelt hij behalve het cabaretprogramma Mesthoop soms ook een deel van deze voorstelling in een duo-programma met cabaretier Maarten Westra Hoekzema. In 2024-2025 dubbelt hij met cabaretier Teun van den Elzen in De Martijn en Teun Dubbeltour.  


podcast Kuieren met Henry & Martijn

Samen met cabaretier Henry van Loon kuiert Martijn wekelijks door Nederland. Ze strijken neer in onderbelichte, maar niet minder bijzondere plekken. Ze ontdekken wat er lokaal te beleven is, en elkaar. 


© Martijn Crins