KIK Productions

voorstellingen

TULA & JULIET, mijn overgrootmoeder, de slavin

Recensies

TULA & JULIET, mijn overgrootmoeder, de slavin © Merlijn Doomernik
Izaline Calister: tekst, zang
Ed Verhoeff: gitaar
Ilja Reijngoud, Efe Erdem of Pablo Martinez: trombone
Roël Calister of Vernon Chatlein: percussie

regie: Leoni Jansen

Op 3 oktober j.l. is Tula gerehabiliteerd in Nederland; van misdadiger tot vrijheidsstrijder.

theaterconcert 2023-2024

Over TULA & JULIET, mijn overgrootmoeder, de slavin zei Izaline

de Volkskrant
Op 3 nov sprak de Volkskrant met Izaline in de rubriek Wat zijn dit voor vragen?, lees het interview hier.

Over TULA & JULIET, mijn overgrootmoeder, de slavin schreef

de Volkskrant
****: 'In soepel associatief spel wisselt Calister, die in 2009 een Edison won, tussen scènes waarin we Juliet zien opgroeien en geschiedvertelling. Met als muzikale lijm meeslepende nieuwe en bekende nummers uit haar eigen repertoire, evenals Antilliaanse tambú-liederen, een dans- en muziekgenre dat koloniale leiders tevergeefs hebben proberen te verbieden…Tula & Juliet is een viering van het doorzettingsvermogen van de Antilliaanse tot slaafgemaakten, waaruit zowel de eilanders als niet-eilanders kunnen putten…Haar charme en ongeforceerde humor stellen je op je gemak en als verhalenverteller creëert ze onverwachte saamhorigheid onder haar toeschouwers, door ze samen te laten zwijgen, zingen en dansen.’ 

Over TULA & JULIET, mijn overgrootmoeder, de slavin zei Izaline

Volgspot (NPO-radio 5)
Op 25 okt sprak Hijlco Span met Izaline over TULA & JULIET, mijn overgrootmoeder, de slavin. Je kunt het gesprek hier beluisteren, vanaf 1:09”. 
podcastkanaal Vrijheidskwartier
Podcast Vrijheidskwartier
Vincent Bijlo sprak met Izaline over haar voorstelling in relatie tot vrijheid voor zijn podcastkanaal Vrijheidskwartier. Je kunt het hier beluisteren

Over TULA & JULIET, mijn overgrootmoeder, de slavin schreef

Theaterkrant
'De liederen zijn prachtig, betekenisvol en bij tijd en wijle diep ontroerend. Met haar prachtige stem die je uit duizenden herkent voert Calister je moeiteloos mee van de ene gemoedstoestand in de andere. Behalve de begenadigd zangeres die ze is bezit ze begenadigde acteerkwaliteiten die deze voorstelling vereist. Dat draagt belangrijk bij dat het verhaal bij je binnenkomt. Het stuk inspireert.'

Over TULA & JULIET, mijn overgrootmoeder, de slavin zei Izaline

Tijd voor MAX
Op di 17 oktober was Izaline te gast in Tijd voor MAX. Je kunt de liedjes en het interview hier beluisteren/bekijken, in het begin én vanaf 32:35”. 
Het Parool
Op maandag 16 oktober werd Izaline, tezamen met andere theatermakers, geïnterviewd over hun aan slavernij gerelateerde programma’s. Je kunt het artikel hier lezen.  
Nooit Meer Slapen (NPO radio 1)
Op woe 4 okt was Izaline te gast in het radioprogramma Nooit Meer Slapen om over TULA & JULIET, mijn overgrootmoeder, de slavin te praten. Luister hier naar het gesprek.
De Sociëteit (NPO 1)
Op zondag 1 oktober was Izaline te gast in de talkshow De Sociëteit (NPO 1) om over Tula en haar programma te praten, kijk hier naar het fragment, vanaf 24:45" 
FunX
NPO-radio FunX maakte een audioverslag van de première op 11 oktober. Je kunt het hier beluisteren.

Over Izaline Calister schreef

NRC
‘Deze tumba-koningin zong meeslepend Antiliaanse liederen, sommige gecomponeerd door Statius Muller. Ze voegde er jazz en salsa bij, liep zoals altijd op blote voeten en maakte zo de ode aan de Chopin van Curaçao gloedvol’.
Jazzism
‘Rillingen over de rug, kippenvel en opwellende tranen…Haar stem klinkt als een mix van Billie Holiday en Cesaria Evora. Haar performance is ontwapenend, met grote armgebaren, eerlijk en nooit ongeloofwaardig. Soms wekt ze zelfs de schijn dat ze een slokje op heeft en elk moment in lachen kan uitbarsten, of huilen, om dan weer, flirtend met het publiek en de musici hard uit te halen, of juist te fluisteren.’